lördag 19 mars 2016

Min syster Monica och svåger Hans-Olof på besök!

Min mycket kära släkt kommer inte så ofta på besök. Det är ju en resa över ett halvt jordklot och inte superenkelt. Därför är det så kul när dom kommer och nu har min syster och svåger varit här i tre hela veckor och vi har verkligen haft det så mysigt. I tisdags åkte dom hem igen, mycket nöjda efter härligt mycket upplevelser i detta vackra och mångsidiga land.

Redan första kvällen så fick dom stifta bekantskap med kåkstaden Langrug i Franschoek. Sång- och musikafton på Afrikavis ville inte Monica missa. The Mustard Seed uppträder på Batho´s Place African restaurant och här äter vi afrikansk måltid nr 1. Lamm-mage, vad sägs om det? Det blev inte så populärt bland vårt svenskgäng på så där 20 personer. Lite knottrigt och gråblekt, nej, aptiten blev bättre när korven kom fram. 
Här sitter vi, syster Monica och jag, Hans-Olof och Stefans bror Ulf och väntar på att föreställningen ska börja. 
Och se, det gör det med besked, världens fart och fläkt blir det med dessa sköna damer
Den här tjejen kan verkligen sjunga!

Ombytta till vitt, extra effektfullt blir det, höftochrumprullningarna är magnifika, rytmkänslan likaså, fantastiskt bra, säger vi! Innan kvällen är slut så är vi alla uppe på dansgolvet!
Och ute skymmer det, dom vuxna tänder eldar för att grilla, barnen sparkar fotboll på en stor öppen plan
Solen går ner över bergen, en av många magnifika solnedgångar som Monica och Hans-Olof kommer att se här nere
En tripp till Kapstaden blir det sen per omgående. Hop on-hop off bussen är riktigt bra för alla nykomlingar till stan. Info på svenska språket finns i hörlurarna och snabbt och enkelt får man lite mera kunskap om Kapstadens historia och om hur det är att leva här.

Kapregionen, här möts europeiskt sätt att leva med det ursprungliga. ANC, den gode Mandelas parti, har haft den politiska makten i Sydafrika i mer än 20 år. Vi skulle önska att utveckling och utjämning mellan människor skulle gå fortare, att världen här nere skulle vara mera jämställd och jämlik men det går inte fort. Kanske tar det 100 år till. Under tiden är det som det är men mycket är trots allt bättre.
Här är vi på bussen, stopp Taffelbergets basstation. Vädret ser fint ut men det blåser och kabinbanan är stängd. Alltså blir det ingen tur upp på toppen. Men utsikten över hamnen är jättefin.
Första mötet med fina Camps Bay. I bakgrunden syns berget, de 12 apostlarna
Åter vid Waterfront, här är vi vid Nobel Square, där 4 nobelpristagare står staty, Nelson Mandela, Desmond Tutu, De Klerk and Albert Luthuli. Gemensamt bidrog de till att apartheidsystemet löstes upp fredligt och med ett minimum av blodspillan.
Dom står på en hedersplats! Här kan man inte vara annat än glad!
Hamnen, fin, levande, massor av fiskmåsar, här äter vi lunch på Hildebrandts mysiga och trevliga restaurant. Pasta Alfredo, alltid ett vinnande koncept.
Vi avslutar dagen med Akvariet och hajar i mängd.
Stefan vill följa med på tur runt Goda Hopps Udden och det förstår jag verkligen för det är så vackert. En udde, en rundtur på nästan 10 mil, med underbart blått hav på båda sidor.
På väg, fika i Kalk Bay, man kan ju inte vara annat än nöjd
Vi har det väldigt bra!
Här hälsar vi på pingvinerna på Boulders Beach i Simonstown
Fullt med pingviner, tittar man noga kan man se en och annan fjunig unge, som trycker under mammas eller pappas mage. Måsarna attackerar gärna så det gäller att ha koll.
Fullt med pingvinskådande turister med kameror och kikare i högsta hugg
Nu har vi kommit ända till själva udden. En liten paus på väg uppför berget gör gott.
Uppe, 9623 km till London och till Rio 6055 km

Utsikten, Sydpolen nästa!
Bildbeviset, Gyllinge och Lindholm var här!! Det är vi mycket nöjda med!
Sen fortsätter vi mot Hout Bay dvs vi åker Atlantkusten upp på västra sidan av Goda Hoppsudden,
Vi åker den förödande vackra vägsträckan Chapmans Peak, som slingrar sig längs bergsväggen. I Hout Bay är vårt mål Mariners Wharf, en fiskrestaurang nere vid hamnen.
Först går vi en promis och kollar alla båtarna
Här träffar vi på Mr Brown, ett fiskälskande sjölejon och hans vän, som tjänar en slant på sina och mr Browns fiskjongleringskonster. 
Men titta noga på killen och brädan till höger i bild. En pigg Golden retriever sitter framtill och tycker det är jättemysigt. I så där 14-gradigt Atlantvattnen!
Efter ett gott mål mat var det hemfärd och avslut på dagsutflykten runt Goda Hoppsudden.  Vilken fin dag, bland det vackraste man kan tänka sig!

En annan dag gör vi en utflykt till Hermanus, en liten stad, en timmes bilresa österut över bergskedjan Hottentott Holland. Valarna kommer till Hermaus i september-oktober för att leka, para sig och föda ungar men nu är det lågsäsong och istället går vi på en guidad tur på en Abalone odling. Vet ni vad abalone är?
Nej, inte så konstigt isåfall - det är en sjösnigel eller en molusk och anses som en delikatess här nere. Abalone finns i vilt tillstånd och i trakterna runt Hout Bay tjuvfiskas abalone en hel del. Det står rätt ofta i Cape Times om detta. För en konservburk i normalstorlek kan man få betala upp till 400 Rand (lite mer än 200 kronor).
Provsmakning av abalone, inte så jättegott, rätt segt tyckte vi nog. I akvariet bakom finns det en enorm abalone som är 35 år, troligen ordentligt seg, kan man tro
Abalonebabysar i olika färger, blågröna. Färgen beror på vad de äter, dessa är 6-8 veckor gamla

Vår trevliga guide visar den enorma och mycket rena och välskötta odlingen, 4000 lådor med abalone i olika åldrar finns här. Nyckeln till framgång är ett stort genomflöde av rent havsvatten.
En stor abalone, några år gammal. Ju större destu dyrare. Det var kul att se denna fantastiskt stora odling, exporten är stor till bla Japan
Promenad på stranden dvs på Strand får man ju inte heller missa.

Semestergänget, Hans-Olofs ben är helt klart vitast!
Hej på er där hemma, vi har det gott, säger Hans-Olof

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar