söndag 21 februari 2016

Ögonkliniken på Kayamandi

Våra optikervänner Bettan och Jan är i full gång med glasögondagarna i kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch. Ett antal av våra svenska vänner hjälper till och bistår med olika arbetsuppgifter. Många skänker glasögon hit och nu har man med hjälp av fredagsgolfen också kunna starta en glasögonfond för speciella behov på plats.
Förra lördagen fick 125 personer hjälp med glasögon. I går var vi där med Anthony, 14 år och hans mamma Maria, vår städerska. Anthony fick för två år sedan hjälp med glasögon för långsynthet och nu behövde han en kontroll.

Först skulle kliniken vara i en av kyrkorna men det blev ändrat. Istället fick man hålla till i litet hus, helt säkert ej heller anpassat till en glasögonverksamhet, men allt går med god vilja. När vi kom hade kliniken varit igång i två timmar och 50-60 personer hade redan fått sin behandling. Madiba, ledare och "borgmästare" i Kayamandi skrev upp alla på en lista och kallade i tur och ordning.

Vi hade rest långt och fick lite förtur, Anthony och Maria kallades in. Anthony undersöktes och befanns var ännu lite mera långsynt. Som tur var fanns ett par glasögon med just den styrkan så Anthony bytte mot sina gamla.
Bettan gör en syntest med hjälp av Björn, som pekar. Denna gång används inte bokstäver på tavlan utan gafflar, så kan man visa med handen åt vilket håll gafflarna pekar
Bettan letar glasögon. På två stora bord ligger glasögon sorterade och lagda i ordning
Hans gör syntest, Charlotte bokför och Sirppa-Liisa tar hand om och instruerar patienten
Anthonys tur i apparaten. Allt går undan med fart. Sammanlagt är denna undersökning, själva syntestet och nya glasögon på plats klart på högst 5 minuter. Då har man också hunnit kolla mamma Marias ögon lite snabbt.
Sen åkte vi en liten tur i Stellenbosch och åt jättegod glass på en liten glassbar. Vi tror inte att varken Maria eller Anthony nånsin har varit i Stellenbosch, som ligger ca 2 1/2 mil från Sir Lowry´s Pass Village där dom bor.
Vi hann  prata om Anthonys skola, han går i grade 8A och gillar det. Vi har fått titta i hans skolböcker och vi inser att nästan all undervisning är på Afrikaans. Han förstår engelska riktigt bra men är blyg. Maria, hans mamma, visade oss också en lista över "naughty children". Den går hem till alla föräldrar och det är en förteckning över barn i grade 8 och 9 som svär, som skolkar, som stjäl, som slåss eller gör något annat dumt. Ingen Anthony på listan, tack och lov.
Här vet alla allt om alla och helt klart är att man jobbar hårt på att lära alla barn i Anthonys nys skola, Gordons High, vilken uppförandekodex som gäller.

Maria visade oss också stolt på bilder på sina barn. Det är bara äldsta sonen Jerome som saknas och istället kom det med en liten kusin, en tös.
Anthea, 11 år till vänster, Anthony, 14, snart 15 till höger, liten kusin och så pojkarna Alistair, 6 år och Wesley 3 år.
Jättefina barn som Maria verkligen är stolt över

14/2, Happy Valentines Day

Den 14e februari varje år har vi en tradition, då åker vi till restaurangen Clos Malverne och äter lunch i goda vänners lag. På Clos Malverne har man en extra fin Valentinmeny med 4, inte särskilt små, rätter och dito väl tilltagna glas vin till varje rätt.

Klockan 12 kom en minibuss och hämtade oss och våra vänner. Thomas är vår meste arrangör i dessa sammanhang och han hade förnämligt arrangerat även detta.
Glada gänget på vift!
Vacker utsikt över vingården och blånande berg i fjärran
Vinet, ett bubblande rosé som välkomstdryck, gott! Charlotte och Lisa njuter
Stefan och Kerstin fnittrar på ..
Nu är iallafall jag lite tufsigare men kul har vi ..
Vi njöt av vacker utsikt, av god mat och väl tilltagna mängder vin. Det blev en mycket lång lunch, så där närmre 4 timmar och lite gladare blev vi för varje timme. Alltså var det ett glatt gäng som reste sig framåt så där halv fem, då vår bil skulle hämta oss.

Men se, det kom ingen bil utan den kom en timme senare, ett litet missförstånd, alltså tog vi lite mera vin... Och hur mådde vi då när vi kom hem? Helt supertrötta så klart, inte lätt i kolonin när man blir helt slut av lite mat och dryck!

Dags för Imibala Golf Cup den 11/2!

Torsdag den 11/2, nu är det dags för årets Imibala Golf cup! I en månad har detta varit vår prio nr 1!
Kl 11 går första gänget ut på banan men innan dess är det lite som ska göras.
Jessica, Stefan, Sigbritt, Bärbel, Inger, Annemarie och Jan på plats tidigt
Inte nog med detta, en stund senare dyker också tre personer från den lokala Rotaryklubben Strand upp. Alltså var vi 10 personer som hjälptes åt att förbereda, så bra det blev!
Mycket pyssel med lotteribordet, ju snyggare destu mera attraktivt så klart
Annemarie och Stefan från Rotary, Sverige och en representant för Rotary Strand visar på vingåvan till alla spelare från Imibalas grundare, Mrs Rupert 
Alla spelare får en flaska vin och en dags golfträning på Golf Village. Bredvid sätter vi upp alla lotteripriser. Vi har 6 lotterier, 600 lotter och varje lott kostar 50 rand styck. Vi har massor med fina priser likväl som vi också har fantastiskt fina priser i själva golftävlingen. Tack alla givare och sponsorer, fantastiskt generösa har ni varit, Tack!
Gun tar första lotten från lotterigeneralen Jessica under Bärbels överinseende
Vimlet ökar, Thomas tar sig en lott, Annika står på tur
Lisa, tant Orange och Inger, tant Grön, står i registreringskön, snart går vi ut, kul!
Strax över 110 anmälda spelare blir ungefär 100 startande. Magsjuka och andra åkommor skapade ett ganska stort manfall. Men vädret var gott och det skulle senare visa sig att utfallet både ekonomiskt och spelmässigt på dagen blev fantastiskt bra.
Träning på puttinggreen innan vi går ut
Tove på G.. ute på banan, lycka till!


Det är tredje året som Imibala Golf Cup går av stapeln. Nytt för i år är att vi säljer lotter även före start. Vi säljer färre men dyrare lotter. Restaurangchefen Rod såg till att vi får fika, muffins och frukt innan vi ger oss ut på golfbanan. Detta året fick vi också en jättegod middag med kyckling och broccoligratäng, sallader och gott bröd.

Imibalabussen kom vid halv sex tiden med åtta barn från Imibala varav vi kände tvilligarna, som nu börjat i High school men 6 av barnen var nya för oss. Alla fick dock presentera sig och använda mikrofon, vilket dom gjorde alldeles utmärkt bra. Dom hjälpte sen till att sälja lotter och även att dela ut priser. Mariette från Imibalakontoret kom också och deltog i våra aktiviteter, kul.
Rosa köper lotter av tvillingarna
Stefan, lotter måste man bara köpa, en av grundvalarna i hela vårt upplägg! Stefan höll sedan i lotteridragningen med den äran. Många vinster gör att det tar lite tid men bra blir det!
Mat först, sen fortsatte programmet med auktion på  två fina Tempel Wines övernattningar och en Bezweni Lodge övernattning gav hela 7 500 Rand.
Den mycket viktiga tävlingsledningen, Hasse och Rolf, gör ett jättestort arbete. Det samlade resultat är klart mycket kort efter att sista bollen är inne, fantastiskt bra jobbat! Här lämnar Tove in resultat.
Det fantastiska prisbordet, så mycket goda viner och fantastiska gåvor, tack!
Närbild av lotteribordet med fin skål från keramiker Theo, vackra stickade änglar från Sirkka-Liisa, excellenta viner och mycket mera ..
Prisutdelning därefter med 10 priser vardera till lagen och dito priser till damer respektive herrar. Årets vinnare var Gun med hela 47 poäng, ett absolut fantastiskt resultat. Ett jättegrattis till Gun, som också fick, förutom alla övriga priser, med sig vandringspriset, Imibalakometen, gjord av Gösta Holmers i Blankaholm.

Sedan är det dags för dragning på alla 6 lotterierna, varav vi hade ett riktigt pampigt med bara en vinst. Dumt nog tog jag lotter på denna vackra korg fylld med fina saker från (ur damsynpunkt) attraktiva Chelsea Village. Och tror ni inte att jag vann!! Och det var ju inte meningen!! Den som anordnar kalaset ska ju inte vinna den största vinsten! Det gick bara inte!

Alltså fick vi göra en auktion på denna fina vinst och se, det gick bra, buden kom igång, 1500, 1600 2000 osv! Men så bjöd den fantastiske Lars-Göran från Göteborg hela 5000 Rand för den och sen gav han den tillbaka till mig och Stefan!
Vilken antiklimax och vilken förvåning och vilken glädje, helt enkelt fantastiskt! Hela salen gungade, vilken härlig avslutning! Först fick vi in 5000 + 5000 Rand för korgen på lotter och auktion och sen ger denne generöse Lars-Göran tillbaka hela korgen - helt överväldigade blev vi iallafall! Tack snälla Lars-Göran för din generositet.
Tack alla barn för att ni kom, tack Reuben och Thulie för att ni sköter om att alla kommer säkert hem
Men då hade dom söta barnen i sina skoluniformer med Thulie och Reuben åkt hem för länge sen. En lång dag, allt tar tid. Sedan återstod att packa ihop och sammanfatta dagen. Allt hade verkligen gått mycket, mycket bra.
Tusen tack alla som har hjälpt till! Att hjälpas åt gör att lasset dras så mycket lättare så än en gång fantastiskt mycket tack!!! Till alla!!
Imibala Golf Cup den 11/2 - här räknar vi pengarna och så här glada ser vi ut! 60 000 Rand fick vi in på en dag, fantastiskt, tyckte vi!
Vårt mål för att kunna sponsra 100 barn år 2016 är att få in sammanlagt 102 400 Rand och det tror vi kommer att gå bra. Rotaryklubbarnas bidrag skall räknas in, privata givares bidrag skall räknas in och sist men inte minst kommer den generösa gåvan från Anders, en dubbelsäng, värde 68 000 kronor, som just nu ligger ute på auktion och budgivning. Tack Anders, otroligt generöst!

Alla och också alla våra sponsorer skall sedan få återkoppling och självklart ska alla få en lista över våra givmilda givare så att dom kan uppmärksammas när vi besöker dom i allehanda ärenden. Väl mötta nästa år, säger vi också! Vi gör detta igen, ska bara bestämma ett datum nån gång i februari 2017. Må gott tills dess!

lördag 20 februari 2016

Skördeparad, musik, mera födelsedagar och besök

Slutet januari, Stellenbosch vingårdar skördar druvorna för fullt. Detta firas med tal av borgmästaren framför Stellenbosch Rådhus och en parad förstås.
Stefan, Ulf och jag på plats framför Rådhuset. 
Glada färger hör hit, traktorer och massor med musik. Många vill visa upp sig av de stora vingårdarna, Kleine Zalze, Nethlingshof m fl.
Vingården Vergengoed har fin vagn med vindruvor i taket. Detta är vingården där många svenskar spelar onsdagsboule. Dessutom har de gott om ankor, som vaggar omkring på gräsmattorna.
Glada människor överallt
Många vill hjälpa och gör det bra!
Vi ser en gul buss märkt Anna Foundation köra sist i kortégen. Anna Foundation har vi aldrig hört talas om men det visade sig vara en ung sydafrikansk tjej, som upptäckte att skolutbildning, stöd och hjälp till barnen på många vingårdar och bondgårdar ute på vischan helt enkelt inte fungerade så bra. Föräldrarna arbetar många och långa timmar och orkar inte. Alltså startade hon en stiftelse för att stödja och hjälpa barn med utbildning och skola i områden med behov. Jättebra, tycker vi så klart.

Musik i Stellenbosch kopplar vi gärna ihop med Oude Libertas, den fina utescenen, som ligger i ansutning till Stellenbosch fina matmarknad. Hit gick vi en söndagkväll och lyssnade på Andrew Young, en gudabenådad saxofonist från Liverpool i England. Honom hörde vi första gången för ett par år sedan, när han hade en Beatlesafton på Paul Cluvers vingård. Ett bra band, en saxofon och Beatleslåtar spelade av en som visste var Strawberry Fields låg, vi var helt imponerade av denne man.
Oude Libertas, en underbar utescen, alltid fullsatt. Andrew Young hanterar sina vackra saxofoner fantastiskt. Dessutom är han oerhört pratsam och social, man har lite kul, helt enkelt.
En av sommarens varmaste kvällar, minst 35 grader innan solen gick ner. Envisas man med att ha kavaj så blir den sjöblöt men bra var det. Fantastiskt band!
Han skötte sig väldigt bra nu också. Denna gång var temat salsa. Sköna latinamerikanska rytmer och jag kände igen nästan alla, vilket jag tycker är så skönt. Igenkännandets glädje är ganska mysig (säkert typiskt pensionärer?)

Mera musik, i oktober ordnade en av våra vänner biljetter till Roxettes "The 30-th Anniversary Tour" i Kapstaden på Grand West Arena den 8 februari. Vilken föreställning och vilket underbart mottagande Marie Fredriksson, Per Gessle och hela deras band fick.

Roxette hyllades från första låten med stående ovationer, alla dansade och sjöng med. Publiken fullständigt älskade Roxette. Det var en sådan upplevelse att se. Vi hade inte förstått vidden av deras popularitet i Sydafrika, ett land så långt borta från Sverige.
Även unga vokalissan fick glänsa på scenen, bra jobbat! Marie satt på en hög stol, Per Gessle fick stå för hopp och skutt och det gjorde han med den äran
Marie, en symbol för styrka, vilja och uthållighet! Publikens jubel ville inte sluta!
Marie var fantastisk, en fighter från början till slut. Klädd helt i vitt lyste hon upp hela scenen och var ett levande bvis för att "du kan allt du vill"! Per Gessle var otroligt bra på scen. Intensiv, sjöng superbra och vi fick njuta många av deras klassiska låtar, Sleeping in my Car, Dressed for Success och som slutkläm The Look.

Januari, februari innebär mycket födelsedagar, så blev det broder Ulfs tur den 2 februari. 75 år blev det denna gång och som Ulf säger - nu gäller det att göra allt jag vill för nu är jag närmre 80 än 70! Klokt tänkt, ta vara på dagen och livet.
Morgonstund har guld i mun, ska man var på golfbanan strax efter 7, så blir det firande tidigt. Vi grattar med ballonger och kaffe på sängen
Bröderna Lindholm fikar, Ulf beundrar sin födelsedagskeps
Födelsedagsmiddag med favoriten fläsk, potatis och lösås och så öl och snaps förstås.
Även min bror Jan fyller år i februari, närmre bestämt 64 år och den 17/2. Han firar hemma i Björketorp med tulpaner och rosa jordgubbstårta. Grattis broder Jan, bara njut varje minut!
Jan och barnbarnet Valter busar vid tårtan

Alldeles nyligen har vi också haft fint besök. Peters vänner Jenny och Karl-Johan var på semestertripp i Sydafrika. Karl-Johan jobbar dessutom just nu på LinkedIn, som projektledare hos vår Lisa.
Gruppfoto älskar vi alltid. Hälsa hem till Sverige, Karl Johan och Jenny!
"Det är mycket Lindholm i mitt liv just nu"säger Karl-Johan men tack och lov ser han trots allt glad ut! Welcome Talent heter projektet och har tillkommit på Lisas initiativ. Det är ett sätt att koppla samman företag och nyanlända i Sverige genom att nyanlända kan lägga in sina CVs på Welcome Talent. Företag lägger in sina praktikplatser och förhoppningsvis blir resultatet en win-win situation, kaka hittar maka. Företag får eftersökt kompetens och nyanlända får praktik och en väg in i arbetslivet.

Fantastiskt bra, tycker vi och dessutom fick vi i veckan se våran Lisa i morgonsoffan på TV4, där hon intervjuades tillsammans med nyfunnen praktikant på IBM och HR-chefen på Spotify. Så kul, du gjorde så bra ifrån dig, Lisa. Klok, tydlig, informativ, kunde inte vara bättre! Vi håller tummarna för bra utfall för alla behövande!